Saturday, July 7, 2007

Ο πλανήτης «συρρικνώνεται»

O κόσμος είναι πράγματι μικρότερος απ' ό,τι νομίζαμε


Βόννη

Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο



Η Γη είναι πράγματι μικρή, ή τουλάχιστον λίγο μικρότερη από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες. Νέοι υπολογισμοί, με τη συνεργασία ερευνητών σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι διάμετρος της Γης είναι πέντε χιλιοστά μικρότερη από την τελευταία μέτρηση πριν από πέντε χρόνια.

Η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, είναι όμως κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των δορυφόρων που μελετούν το παγκόσμιο κλίμα.

«Είναι ουσιώδες για την τοποθέτηση των δορυφόρων που μπορούν να μετρήσουν μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξ Νόθναγκελ, επικεφαλής της γερμανικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Η θέση των δορυφόρων πρέπει να είναι γνωστή με ακρίβεια χιλιοστού. «Αν οι επίγειοι σταθμοί παρακολούθησης δεν είναι ακριβείς μέχρι το τελευταίο χιλιοστό, τότε ούτε οι δορυφόροι μπορούν να είναι ακριβείς», είπε ο Νόθναγκελ.

Η μελέτη, που διήρκεσε δύο χρόνια, έδειξε ότι η διάμετρος της Γης (στρογγυλοποιημένη στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο) είναι 12.756,274 χιλιόμετρα.

Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ραδιοσημάτων που εκπέμπονται στο Διάστημα από μια περιοχή της Γης και στη συνέχεια καταγράφονται από άλλες τοποθεσίες.

«Ένα δίκτυο από περισσότερα από 70 ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο λαμβάνει αυτά τα κύματα. Επειδή οι σταθμοί μέτρησης απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους, τα ραδιοκήματα λαμβάνονται με μια μικρή χρονική καθυστέρηση», εξηγεί ο Γερμανός ερευνητής.

«Από τη διαφορά αυτή μπορούμε να μετρήσουμε την απόσταση ανάμεσα στα ραδιοτηλεσκόπια με απόκλιση δύο χιλιοστών ανά 1.000 χιλιόμετρα».

Η ίδια μέθοδος, που ονομάζεται «συμβολομετρία πολύ μακριάς βασικής γραμμής» (VLBI) μπορεί επίσης να δείξει, για παράδειγμα, ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από την Αμερική κατά περίπου 18 χιλιοστά το χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ

1 comment:

mantzouro said...

Ευτιχώς σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να πάμε σε άλλους πλανήτες οπότε... yeah baby yeah!