Sunday, July 8, 2007

Μουσικός μαραθώνιος Live Earth για τη σωτηρία του πλανήτη

Με τους αυτόχθονες της Αυστραλίας να χορεύουν στην σκηνή του σταδίου Όσι στο Σίδνεϊ και να ξεσηκώνουν τους 50.000 θεατές ξεκίνησε το Σάββατο ο 24ωρος μουσικός μαραθώνιος Live Earth, που πραγματοποιείται σε επτά πόλεις σε όλον τον κόσμο με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, που είχε και την πρωτοβουλία του μουσικού μαραθωνίου, εμφανίστηκε στις γιγαντοοθόνες του σταδίου Όσι καλώντας τους παρισταμένους να αγωνιστούν για τη σωτηρία του πλανήτη.

Ο Αλ Γκορ ανέγνωσε την πρωτοβουλία των επτά σημείων για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 90% ως το 2050, καλώντας τους απλούς πολίτες να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών.

«Θα πρέπει στην πρωτοβουλία αυτή να ενταχθούν όλα τα έθνη, με στόχο να επέλθει μια μαζική αλλαγή στην κοινή γνώμη» τόνισε ο Γκορ.

Στη συναυλία στο Σίδνεϊ έδωσαν το παρών οι Crowded House, ο Τζακ Τζόνσον και πολλοί άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες. Λίγο μετά ξεκίνησε και η συναυλία στο στάδιο Μακουχάρι, στα περίχωρα του Τόκιο, με τη συμμετοχή 10.000 θεατών, και τους Αμερικανούς Linkin Park στη σκηνή. Οι οργανωτές είχαν προετοιμάσει και μια νυχτερινή συναυλία σε έναν ναό στο Κιότο.

Έως το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) είχαν ολοκληρωθεί οι συναυλίες σε Σίδνεϊ, Τόκιο και Σανγκάη και ...παραληρούσαν οι φαν της μουσικής στο Λονδίνο, το Γιοχάνεσπουργκ και το Αμβούργο.

Στο Γούμπλεϊ έδωσαν «ραντεβού» οι Red Hot Chili Peppers, Metallica, Φιλ Κόλινς, Τζέιμς Μπλαντ, Duran-Duran, Beastie Boys. Μαζί τους η Μαντόνα. Στη Γερμανία τραγουδούσαν για το κλίμα Snoop Dogg, Ενρίκε Ινγκλέσιας και Γιουσάφ Ισλάμ, ενώ στο Γιοχάνεσμπουργκ βρίσκονταν οι UB40 και Τζος Στόουν.

Συναυλίες και στο Νιου Τζέρσι και το Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου χιλιάδες άτομα έστησαν σκηνές στις διάσημες παραλίες της πόλης εν αναμονή της έναρξης.

Μία εκδήλωση-έκπληξη έχει προγραμματιστεί και στην Ανταρκτική στον βρετανικό επιστημονικό σταθμό με τη συμμετοχή ενός ερασιτεχνικού συγκροτήματος.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι τις συναυλίες, που μεταδίδονται από τηλεοπτικά δίκτυα σε περισσότερες από 100 χώρες, θα παρακολουθήσουν περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη από την τηλεόραση, αλλά και από το Internet.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: