Saturday, July 21, 2007

Τα καυσαέρια των αεριωθούμενων προκαλούν κλιματικές αλλαγές

Περιβάλλον
Τα καυσαέρια των αεριωθούμενων προκαλούν κλιματικές αλλαγές


Σύμφωνα με έρευνα επιστήμονα της NASA, oι ουρές υδρατμών που αφήνουν πίσω τους τα αεριωθούμενα αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι ουρές συμπύκνωσης, επιβεβαιώνει η έρευνα, αυξάνουν τα νέφη μιας κατηγορίας που ονομάζεται σίρους, τα οποία εμποδίζουν τη θερμότητα να διαφύγει από τη Γη στο Διάστημα και έτσι επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όπως δήλωσε ο Πάτρικ Μίνις του Ερευνητικού Κέντρου Langley της NASA στη Βιρτζίνια: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αύξηση της κάλυψης από σίρους, η οποία αποδίδεται στην εναέρια κυκλοφορία, θα μπορούσε να ευθύνεται σχεδόν για το σύνολο της θέρμανσης πάνω από τις ΗΠΑ από το 1975 έως σήμερα. Η αύξηση της νεφοκάλυψης σίρους πάνω από τις ΗΠΑ κατά 1% ανά δεκαετία είναι πιθανό να οφείλεται στα καυσαέρια των αεροσκαφών. Την ίδια περίοδο αύξηση της θερμοκρασίας συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές όπου η κάλυψη από σίρους μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα υποδεικνύει ότι οι προβλέψεις για την πορεία του παγκόσμιου κλίματος θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις ουρές συμπύκνωσης.

No comments: